22 december 2016

Ta hand om er själva

ALLMÄNT

Detta inlägget har legat i utkast i någon vecka, men jag tänker att det kanske är dags att publicera det.. Det är ett viktigt ämne, läser så sjukt mycker artiklar om sånt här nuförtiden. Den kursiva texten är väl valda ord från en fin vän till mig. De orden gav mig ytterligare en tankeställare..

Jag vet att jag varit sämst på att uppdatera bloggen regelbundet den senaste tiden och jag har funderat på att stänga ner den ett tag. Jag har inte bestämt mig än. Jag har stängt av aviseringar på min mobil (förutom mail, sms, nyheter) osv. Jag behöver en social paus och behöver trappa ner på allt. Har fått lite för tydliga stress-symptom det senaste och måste ta det på allvar innan det blir "allvarligt". Det är inte att jag har för mycket just nu för det finns många som har fler bollar i luften än jag såklart, utan det är att jag haft för mycket under en längre period och slarvat med återhämtning. Jag har slarvat med sömn och har extremt svårt att säga nej till saker, både roliga och mindre roliga saker. Det första man ofta hoppar över när man är stressad eller trött är träningen, men egentligen är det den bästa medicinen som finns för att varva ner, det är enda gången jag inte tänker på något annat än nuet. Det är därför jag prioriterar det nu och ser fram emot varje träningspass.

» Jag tycker du har visat på stress-symptom länge, om jag får säga så? Och det är helt naturligt eftersom det är just driftiga och ambitiösa personer som blir utslitna. Att du får ta ett kliv uppåt på jobbet är ett tecken på att du gör rätt, kanske kan du vila i det ett tag och inte känna att du hela tiden måste vara bättre än du var dagen innan!? «

Jag är konstant trött, alltså inte vinter-trött utan verkligen utmattad. Jag har väldigt svårt att koncentrera mig och kan inte slutföra en sak jag håller på med utan att jag kommer på något annat som jag glömt och så påbörjar jag det med. Det slutar med att jag hittar en massa halvklara saker som jag glömt göra. Sen har jag sjukt svårt att komma ihåg saker, mindre viktiga och viktiga. Det stressar mig. 

Det flimrar i synen ibland och jag får verkligen koncentrera mig för att se ordentligt. När jag är stressad eller känner ångest/oro över något så får jag inte tillräckligt med luft och andas tungt. Nu har jag i alla fall fått ordning på sömnen och försöker lägga mig i tid. Och i år var jag tidig med att handla julklappar så jag har faktiskt inte drabbats av julhetsen vilket är hur skönt som helst. Hur som helst så ville jag publicera detta, för jag vet att detta är något som drabbar allt fler unga personer och tar man inte tag i sina stress-symptom så är ju risken att man går in i väggen och då är vägen tillbaka lång. 

» Glömska, tung andning och dimmsyn är ju klassiker! Det är väl typ vad som står överst på listan om du slår upp "utbränd" i lärarboken! Krydda det med lite ångest och sömnbrist så har du rekommendationen sjukskrivning i två månader, minst. «

Jag vill inte må såhär när jag är 25 år... Så ta hand om er, det kommer jag börja göra ♥
 

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress