3 januari 2017

Vardagsrasism

ALLMÄNT

Happy new year var det ja..

Två dagar in på det nya året var jag med om en sak jag måste skriva om. Ända sedan jag var mini har jag vuxit upp med den gyllene regeln "behandla andra som du själv vill bli behandlad" och nu i vuxna dagar så förstår jag värdet av de gyllene orden mer än vad jag gjorde då. Anledningen till att vi ständigt fick höra de orden i skolan är för att det är långt ifrån en självklarhet, även fast det kan verka så enkelt och självklart när man säger det. Att säga det och mena det är två skilda saker, samma sak som hur det bör vara och hur det är också är skilda saker.  

För någon månad sen kollade jag på Soran Ismail's serie Absolut Svensk som handlar om hur han har upplevt rasism under sin uppväxt i Sverige och vad definitionen för svensk egentligen är. Ni kan se serien på SVT Play och det tycker jag att ni skall göra, för att bli uppmärksam om att rasism finns överallt. Varje dag. För vi som inte blir utsatta för det kanske inte märker av det i vardagen, för vi ser det inte. Vi tänker inte på det. Soran fick mig verkligen att tänka till. Tänk om det var jag och min familj som tvingades lämna allt vi har och fly till ett helt okänt land och börja om från noll. Alltså verkligen noll, vi kan inte ens uttrycka oss själva för att vi kan inte språket. Vi tvingas lära oss ett helt främmande språk innan vi ens kan sätta oss vid skolbänken och skola om oss, för våra utbildningar och jobb betyder ingenting i det här landet. Vi har heller inga vänner och inget nätverk som kan hjälpa oss hitta någonstans att bo eller jobba. Våra släktingar har vi fått lämna bakom oss. Vi tvingas ta hjälp av de hjälpmedel detta landet har. Flyktingar som kommer till Sverige vill inte vara här, de vill såklart att det skall vara fred i sitt eget land så att deras barn får en trygg uppväxt, med sina vänner, i sitt hem, med sina saker. Jag har svårt att tro att flyktingarna som kommer till Sverige utnyttjar systemet eller vårt land för att de kan eller för att de vill. 

För oss är det liksom jobbigt att komma till ett land och inte kunna surfa som vanligt på telefonen och behöva tänka på att varje samtal kostar. För oss är det en kamp att leta Wi-fi för att kunna uppdatera våra vänner på Instagram om att vi har hittat solen.

Hur som helst. Min morgon igår började precis som alltid med att jag har mamma i luren och jag står och väntar på röda linjen mot Mörby Centrum på perrongen i Liljeholmen. En man som jag inte kan avgöra är full eller hög på något annat vinglar fram till mig och står först och imiterar mig när jag står och pratar. Efter det tar han några steg fram mot mig och säger "Kan du säga hej till en främling?" varpå jag svarar "Hej" och fortsätter mitt samtal med mamma. Denna mannen kliver på samma tåg som jag och jag ser att han fortsätter söka kontakt med andra resenärer på Mörby-tåget. Jag glömmer honom ett tag.. Tills jag hör honom störa folk på tunnelbanan. Snett emot honom sitter en kvinna med utlänskt påbrå, hennes rötter är ifrån Asien. Mannen böjer sig fram och säger "Och vad fan glor du på, din jävla kinesjävel". Det skapar starka reaktioner ifrån flera runt omkring och tjejen som satt mittemot tjejen sa åt honom. Han fortsätter. Jag är en bit bort och hör inte exakt vad han säger, men han sitter och pratar mot henne och man ser på henne att detta inte är något ovanligt, det var i alla fall den känslan jag fick. 

En kille som var i närheten reagerade starkt när mannen fortsatte och började kalla kvinnan för "Fitta" och andra nedvärderande och kränkande saker. Killen bad mannen gå av perrongen vid Zinkensdamm där han själv skulle av, men mannen satt kvar. Kvinnan menade på att varken han eller tjejen brevid behövde försvara henne, hon bad dem ignorera mannen. Hon visste att det inte tjänade någonting till att försöka få honom att sluta. Innan mannen klev av tåget i Slussen hann både ett och annat ord lämna hans mun, bland annat "Skall du flytta in i min lägenhet nu också?" följt av flera fula ord som alla var riktat mot kvinnan PÅ GRUND AV att hon hade ett utseende som mannen inte tyckte var "Svenskt". Vad nu det är. Det gör så ont i mig att man inte kan ändra denna mannens åsikt och att denna kvinnan och så sjukt många andra oskyldiga människor skall behöva ta den här jävla skiten. Varenda dag. Det gör mig fruktansvärt frustrerad. Men.. trots att det är en väldigt trist händelse så glädjer det mig att det ändå finns någon form av civilkurrage och att vi ändå var 4-5 stycken som hade försvarat henne om han gett sig på henne fysiskt. Tyvärr är det svårt att hindra folk från verbala handlingar, även om det enda jag ville var att sparka in hans ansikte och få honom till att inte säga ett enda ord till som skulle få kvinnan att känna sig mindre värd. 

För mig är det svårt att förstå mannen och hans handlingar. Precis som han aldrig skulle kunna förstå mig och mina åsikter. Vi har uppenbart inte samma syn på världen. I min värld så kommer alla människor till världen på exakt samma sätt, men vi alla föds på olika platser, i olika familjer och vi alla har olika förutsättningar i världen. Men bara för att vi har olika färg på ögonen och huden så skall vi behandlas olika? Varför är det såhär? Varför kan vi inte bara se på människor med samma ögon och ge alla samma chanser? Oavsett om du är kvinna eller man, född i Sverige eller inte. Visst, vi har rätt till att tycka och tänka vad vi vill. Men vissa saker är fan bara fel, detta är fel.

Peace, please.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress